Številni vozniki tožijo Renault zaradi težav, oglasili so se tudi slovenski lastniki

0 Comments

Pred mesecem dni je skoraj 1800 francoskih lastnikov avtomobilov vložilo tožbo proti podjetju Renault zaradi težav z 1,2-litrskim motorjem, ki je bil med letoma 2012 in 2016 vgrajen v kar 400.000 vozil Renault, Dacia in Nissan.

Preglavice pri vžiganju, čezmerna uporaba olja, nenadna izguba moči. Takšne so težave voznikov avtomobilov s spornim 1,2-litrskim motorjem.

Nam se je to zgodilo pri vožnji na avtocesti s hitrostjo 130 km/h. Nenadoma je hitrost padla na 40 km/h. Komaj smo še zapeljali na odstavni pas,” je povedala ena od francoskih voznic.

Avtomobilski proizvajalec pravi, da razlogov za skupinsko tožbo ni, saj da primere rešuje individualno.

Zdaj so se oglasili še slovenski lastniki Renaultovih vozil, ki imajo zaradi tega motorja prav tako težave z avtomobilom. Družina Jovanovič je enega od Renaultovih modelov kupila leta 2017, težave so se pojavile takoj po nakupu.

Avto se je med 40 in 60 km/h zaustavljal. Ni važno, v kateri prestavi si imel, ni važno, v katerem načinu vožnje,” je za TV Slovenija povedal Vojko Jovanovič.

Zalegla ni ne menjava motorja ne posodobitev programske opreme. “Zamenjali so še en motor, ampak ni bilo nič bolje, potem smo dobili potrdilo, da napake ne znajo odpraviti. Povedali so nam tudi, naj se ne vračamo na servis zaradi te napake, ker nas sploh ne bodo vzeli,” je še povedal.

Glede zamenjave ali vrnitve kupnine pa niso hoteli niti slišati,” še dodaja sogovornik.

Na Renaultu pojasnjujejo, da so po odkritju čezmerne porabe olja pri nekaterih vozilih z motorjem 1.2 TCe poiskali tehnične rešitve in prevzeli tudi finančno odgovornost, ki presega garancijsko obdobje, ter rešili večino pritožb strank. Kolektivna tožba pa je po njihovem mnenju poskus, da bi lastniki vozil mimo pristojnih civilnih sodišč prišli do odškodnin.

Nissan ob enaki težavi odpoklical vozila

A dejstvo je, da je Nissan zaradi enakih težav z enakim motorjem svoja vozila odpoklical.

Nissan se je v Franciji že pred letom dni, ko so se prvič pojavile te napake, odzval in so napovedali odpoklic vozil s temi motorji, medtem ko se takrat Renault ne v Sloveniji ne v Franciji ni odzval in ni napovedal odpoklica,” je za TV Slovenija povedal Jure Šujica, novinar pri časopisu Finance. Tudi zato bi po njegovem mnenju skupinska tožba lahko uspela.

Oznake:, , , , , , , , , ,